ACW Staring

 

 

In de voetsporen van A.C.W. Staring…

Bij Fotocursus Achterhoek kregen we de opdracht om in de voetsporen van een persoon te treden en dat te fotograferen voor een expositie. Docent Ton van Vliet gaf me de suggestie om de landbouwkundige en dichter A.C.W. Staring te kiezen. Na me enigszins te hebben verdiept op internet heb ik besloten dit te gaan doen. Om een beter beeld te krijgen van Anthony Christiaan Winand Staring, heb ik van mijn schoonvader het boek A.C.W. Staring (1767-1840) van Bert Scova Righini geleend. Door dit boek kreeg ik een goede indruk hoe bijzonder veelzijdig, getalenteerd en vooruitstrevend Staring in zijn tijd was. Vanuit mijn persoonlijke interesse in landschapsfotografie vond ik het geweldig om te lezen dat Staring zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling en vorming van het Achterhoekse landschap. De ‘landman’ Staring had oog voor de natuur. De woeste grond liet hij ontginnen tot landbouwgrond en creëerde daarmee werkgelegenheid.

Als je door zijn landgoed loopt voel je de liefde en passie die hij voor het Achterhoekse landschap had. Daarom ben ik voor de opdracht letterlijk in zijn voetsporen getreden en heb het landgoed rondom kasteel De Wildenborch in Vorden diverse malen bezocht en gefotografeerd.

 

 

De Wildenborch is dé plek waar Mr. A.C.W. Staring (1767-1840) zich thuis voelde en graag verbleef. Hij begint met de bebossing, ontwatering en grondverbetering op het terrein. Hij laat onder andere de Barchemse en Wildenborchse Veengoot graven. In zijn tijd begint ook de verdeling van de marken. De verdeling maakt de weg vrij voor de ontginning van het gebied ten behoeve van landbouw en bosbouw. Helemaal in lijn met de toen gangbare mode, vervangt hij de formele tuinaanleg door een park in Engelse landschapsstijl. A.C.W. Staring woonde tot zijn overlijden in 1840 op de Wildenborch.