Oost Gelre Evenementen

Evenementen

Oost Gelre profileert zich als evenementengemeente. Door het jaar heen worden er tal van grote en kleine evenementen georganiseerd, waar vele duizenden bezoekers op af komen. Enkele voorbeelden op muziekgebied zijn Paaspop in Zieuwent, de Dweilorkestendag en het Jazz Veste Val in Groenlo, het Keifestival in Lichtenvoorde en natuurlijk de inmiddels roemruchte Zwarte Cross op De Schans bij Lievelde/Lichtenvoorde.

Culturele activiteiten van formaat zijn de carnavalsoptochten in Groenlo en Harreveld, het Over de Top-festival in Lichtenvoorde, de Vestingstadfeesten en het landelijk bekende bloemencorso in Lichtenvoorde. Eén keer per twee jaar wordt de Slag om Grolle gehouden, een nabootsing van de veldslag uit 1627 met deelnemers uit binnen- en buitenland.

Op sportgebied zijn er enkele belangrijke evenementen: de internationale jeugdvoetbaltoernooien in Zieuwent en Groenlo, diverse motorcrosswedstrijden in de Schans in Lichtenvoorde en het internationale Jumping de Achterhoek in Vragender.

En dan nóg is dit overzicht niet compleet. Denk ook aan de Achterhoekse Streekproductenmarkt of het NK Boerengolf in Lievelde of het Spektakelweekend met het NK Combineracen in Mariënvelde. Authentiek Achterhoeks! Van jongere datum zijn het speciaalbier-evenement Spraakwater in de Oude Calixtuskerk in Groenlo en het dancefestival Magic op de Engelse Schans.

Oost Gelre is dus toonaangevend op de evenementenlandkaart in de Achterhoek! De inwoners hebben dan ook een talent in het organiseren van alles wat los en vast zit. De saamhorigheid in de kernen maakt dat mogelijk. De feesten en evenement verlopen in het algemeen in harmonie. Gezelligheid, dat bindt de mensen, jong en oud. ‘Effen drammen’ met elkaar, waarbij de alcohol rijkelijk vloeit.

Hieronder een blik op de drie grootste evenementen in Oost Gelre: de Zwarte Cross in juli, het Bloemencorso Lichtenvoorde in september en de Slag om Grolle in oktober.

Zwarte Cross

File in de Achterhoek? Files met veelkleurige caravans met een tractor ervoor? Dan weet je dat het het weekend van de Zwarte Cross in juli is. Iedereen in de Achterhoek – en ver daarbuiten – kent het spectaculaire en ludieke muziek-, cross- en theaterfestival met meer dan 220.000 bezoekers., waarvan het merendeel afkomstig is uit de Achterhoek. Het grootste muziekfestival van Nederland en het grootste motorcrossfestijn ter wereld vindt sinds 2006 plaats op het bosrijke festivalterrein De Schans. Dat strekt zich uit over het grondgebied van drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.
Hoe beschrijf je de Zwarte Cross? Dat weten de mannen van de Feestfabriek Alles Komt Goed het allerbeste. Op hun site lees je: ‘De Zwarte Cross is een bizarre mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. De samenkomst van deze ogenschijnlijk totaal verschillende werelden zorgt voor een uniek feest. De duidelijke connectie met de Achterhoek komt naar voren in de kenmerkende gezelligheid,  gastvrijheid en verdraagzaamheid van deze streek waar jong en oud nog samen feest viert.’

Natuurlijk Achterhoek gemeente Ooost Gelre

Serieus en ludiek

Het festival kent vele gezichten: motorcross met eigenaardige races in vele klassen: adembenemende stunts, serieuze races (de wereldtop van de motocross in de topklassen 250 cc en 500 cc tijdens de Dutch Masters of Motocross) en rauwe en ludieke acts op de crossbaan. Zoals de bejaardenrit, crossende kids in de Calimero-klasse of 450 poedelnaakte demonstranten in de Naked Run. Honderden ronkende, rokende en ludieke bouwwerken op de crossbaan. Een wagen met een waterkanon dat het vip-deck trakteert op een frisse douche. Een gigantisch spektakel met als mascotte en logo Tante Rikie. Vrijwilligers zeulen de koningin van het festival dagenlang in een draagstoel door de menigte.

Origineel

250 muziekbands uit binnen- en buitenland op 33 podia. De Theatertipi; de Undercovertent, de Universitent met colleges in begrijpelijke mensentaal, van knappe koppen van diverse universiteiten. Kampeerhotel Grasnapolsky; het Blagenparadijs; een Krattendraal met 1.800 bierkratten. Ideeën genoeg, elk jaar weer. Originaliteit ten top. Zoals de ludieke teksten in het dialect op de honderden bordjes op het festivalterrein en de slogans op grote borden in de weilanden. ‘Vaak buj te bang’ of ‘Zwarte Cross: ook veur blanke’.

Vrijwilligers

Een leger van 4000 vrijwilligers van 124 verenigingen steekt dagenlang de handen uit de mouwen op de Zwarte Cross. Achter de bar, bij het opbouwen en afbreken van de tenten, de versiering ophangen en dergelijke. Ze verdienen 5 euro per uur voor hun vereniging of clubkas. De werving is nooit een probleem, want samen achter de biertap is gezellig. De Zwarte Cross is de smeerolie voor het verenigingsleven. Ook een smeerolie is de eigen festivaldrank Nozem Oil met de slogan ‘smerig lekker’. Een stoere verpakking in de vorm van een plastic fles motorolie. Behalve op de Zwarte Cross overal in de Achterhoek te koop en in de rest van Nederland. + link

Het publiek

Bezoekers komen voor het grootste deel uit het oosten van Nederland. Vaak zijn het vriendengroepen die je niet gauw op andere festivals ziet. Maar liefst 25.000 mensen kamperen op de Zwarte Cross-camping. Van ongeregeldheden is nauwelijks sprake. Dat is te danken aan de ‘burgemeesters’. Dat zijn streekgenoten die een oogje in het zeil houden en raddraaiers op gemoedelijke Achterhoekse wijze in het dialect aanspreken. En dat werkt altijd.

Geschiedenis

Lekker crossen, een beetje muziek maken en een biertje drinken. Dat is alles wat de jongens van de band Jovink en de Voederbietels willen op een herfstige dag in 1997. Crossen op een omgeploegd stuk land van een Hummelose boer. Hoe simpel kan het zijn. Familie, vrienden en buren (naobers) worden opgetrommeld om te helpen. Buurvrouw tante Rikie staat hamburgers te bakken.
De Zwarte Cross werd voor het eerst georganiseerd in het Hummelse Broek. Het was een crosswedstrijd waar iedereen met een motor, brommer, scooter of een ander vervoermiddel aan mee mocht doen. Ondanks de ietwat illegale uitstraling werd keurig een vergunning verkregen. Op basis van alleen mondelinge reclame waren er zo’n 150 deelnemers en kwamen er een paar honderd mensen kijken. De dag werd afgesloten door muziekband Jovink en de Voederbietels. De formule bleek aan te slaan en de rest is geschiedenis, én toekomst.

Alles komt goed

Jovink en de Voederbietels treedt niet meer op. De muzikanten Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink (zoon van Normaal-zanger Bennie Jolink) vormen samen met Ronnie Degen de directie van Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Met een team van 35 mensen zijn ze een jaar lang fulltime in touw voor vier dagen feest op De Schans. Hun motto ‘Alles komt goed’ slaat rechtstreeks op het festival. Geen zorgen, geen gedoe, we lossen het zelf wel op met onze eigen mensen. De Zwarte Cross is een dorpsfeest zoals het moet zijn. De identiteit van de Achterhoek!

Bloemencorso

Een boeiend bloeiend spektakel. Dat is het bloemencorso dat elk jaar in het tweede weekend in september door Lichtenvoorde trekt. Een kleurrijke optocht vol wagens versierd met de mooiste dahlia’s in uiteenlopende thema’s. De corsogroepen weten de bezoekers ieder jaar weer te verrassen met figuratie, muziek en bewegende delen op de corsowagens. Aan het corso doen ongeveer 18 metershoge, indrukwekkende praalwagens mee en 40 kleine wagens. De Lichtenvoordenaren steken veel tijd en energie in de kunstwerken die maar een beperkte tijd houdbaar zijn.

Toeristische trekpleister

Het bloemencorso bestaat al sinds 1929 en is een van de toeristische trekpleisters van de gemeente. Met 40.000 toeschouwers uit de wijde omgeving, ruim 5.000 vrijwilligers en 18 grote praalwagens heeft Lichtenvoorde het op één na grootste bloemencorso ter wereld (de grootste is in Zundert). Het corso is sterk verbonden aan drie dagen volksfeest: kermis, jaarmarkt en vogelschieten. Het is een authentiek volksfeest zonder commerciële grondslag, dat originele en professionele kwaliteit uitstraalt. Een belangrijke meerwaarde is de betrokkenheid van jongeren.

Saamhorigheid

Het corso is een bindmiddel van de gemeenschap. Tientallen tot honderden plakkers, nieters, ontwerpers, bloemenplukkers en schoffelaars werken mee aan de bonte dahliaparade en stoppen er jaarlijks vele uren werk in. De wagenbouw is een passie voor vriendengroepen, buurten en verenigingen in Oost Gelre. Kenmerkend is de gemoedelijke sfeer die er rond het evenement hangt. Het is geweldig om met zijn allen iets van de grond op te bouwen. Het samen werken aan de praalwagen zorgt voor veel plezier en saamhorigheid: je laat daarmee zien dat je klaarstaat voor elkaar. Alle groepen strijden voor de winst. Daarbij wordt er steeds meer gebruik gemaakt van techniek om delen van de wagen te bewegen. Uitdagingen zijn er genoeg!

Corsokoorts

De corsokoorts stijgt tot grote hoogte als de nacht voor het corso nog keihard gewerkt wordt om de laatste bloemen op de wagens te plakken. Muziek, een hapje en een drankje maken de sfeer op de wagenbouwlocaties compleet. De beloning is er naar. Duizenden bezoekers applaudisseren langs de route, die vol staat met  tribunes en horeca. Voor de Duitse bezoekers is er de Deutscher Treff bij café Hogenkamp aan de Aaltenseweg en staan er Duitstalige presentatoren bij de tribunes. Regionale muziekkorpsen en showbands luisteren de parade muzikaal op. Bezoekers kunnen gebruikmaken van de Corso-app. Hierin is alle praktische informatie over de route, de volgorde en beschrijving van de wagens te vinden. Het publiek kan via de app een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Wie nog meer wil weten over het evenement bezoekt de Corsotuin aan de Richterslaan in Lichtenvoorde, waar borden en een trap-praatpaal informatie geven over het Bloemencorso

Immaterieel erfgoed

Het Bloemencorso Lichtenvoorde staat op de Nationale Inventarislijst Immaterieel Cultureel Erfgoed. Volgende stap is plaatsing op de internationale Unesco-lijst. Als die er komt, zouden de bloemencorso’s het tweede immateriële Nederlandse erfgoed worden met internationale Unesco-erkenning, na het ambacht van molenaar. Met de oprichting van de Corsokoepel (tijdens het Corso Congres in mei 2018 in Lichtenvoorde) moet daar een sterke lobby voor komen en een stichting die de belangen van de Nederlandse corso’s gaat behartigen.
Zestien bloemencorso’s in Nederland, Duitsland en België werken samen om een plek te bemachtigen op deze ‘internationale Representatieve Lijst van Immateriaal Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco’. Vanuit de Achterhoek zijn de corso’s in Lichtenvoorde, Aalten, Beltrum, Winterswijk en Rekken aangesloten. Verder is Zundert erbij betrokken, waar het grootste bloemencorso ter wereld wordt verreden.

Slag om Grolle

Elk oneven jaar vindt in oktober de Slag om Grolle plaats, een indrukwekkend schouwspel en een grote publiekstrekker. Maar liefst 1.600 re-enactors uit 16 landen doen mee aan deze veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog bij Groenlo. Daarmee is de Slag om Grolle het grootste 17e eeuwse nagespeelde evenement ter wereld. Een veldslag waarbij de belegering en de bevrijding van de Stad Grol door prins Frederik Hendrik op de Spanjaarden in 1627 wordt herbeleefd.

Natuurlijk Achterhoek gemeente Oost Gelre

Schootsveld

De nabootsing van de slag vindt plaats op het Schootsveld, net buiten het centrum. Bezoekers kunnen terecht voor demonstraties, bezoeken aan de loopgraven, opstandjes, schermutselingen en gevechten tussen re-enactors van Spaanse en Staatse zijde, waarbij de Staatse zijde wordt aangevoerd door Frederik Hendrik. Een gevecht met bulderende kanonnen, pieken, rapiers en musketten en paarden die speciaal voor dit soort situaties zijn getraind. Zal het Frederik Hendrik lukken om Grol te heroveren op de Staatsen?

Stadsleven van 1627

In Groenlo zelf waan je je even terug in het stadsleven van 1627, een stad vol muziek en theater. Je bezoekt er de kampementen langs de stadsgracht; er zijn sfeervolle fakkeloptochten en voor kinderen zijn er tal van activiteiten. Het evenement wordt dan ook elke editie groter en indrukwekkender door de historische invulling van de binnenstad. De horeca gaat mee terug naar 1627 door zijn open kookpotten op vuur, de rondreizende warenmarkt en eten zoals dat in 1627 werd gegeten. Bezoekers kunnen aanschuiven bij het brouwersmaal of genieten van een diner in 17e eeuwse stijl: het Stadschmaal in het Huys van Frederik Hendrik op de Markt.

17e eeuwse kleding

Steeds meer inwoners zijn aanwezig in authentieke 17e eeuwse kleding en fleuren zo het geheel op. Alles wat er tijdens dit driedaags evenement plaatsvindt, komt zo dicht mogelijk bij de historische waarheid. Authenticiteit staat dus hoog in het vaandel, en dat maakt de Slag om Grolle zo uniek. Niet alleen de gepassioneerde re-enactmentgroepen, ook de tientallen vriendengroepen, buurten en verenigingen in Groenlo besteden veel tijd en werk aan hun kleding, gebruiksvoorwerpen en uitbeeldingen. Voor inspiratie, advies en tips kan men terecht bij ‘Kleren maken Slag om Grolle’ die beschikt over de historisch verantwoorde patronen voor de figuranten.

Hoe zit het ook alweer met die belegering? Lees meer over de bijzonder interessante geschiedenis op de site van de Circumvallatielinie, bezoek de expositie in het Stadsmuseum Groenlo, bekijk het multimedia-spektakel in de Oude Calixtuskerk of sla de boeken er op na. Kortom, de Slag om Groenlo is springlevend.