Over ons

Over Natuurlijk Achterhoek

Het idee voor Natuurlijk Achterhoek is in 2012 ontstaan.
Destijds ben ik me als landschapsfotograaf steeds meer in de regio Achterhoek gaan verdiepen
om mijn kennis op het gebied van landschapsfotografie naar een hoger plan te tillen.
Het maken van de foto’s is natuurlijk al enorm leuk, het delen van de prachtige momenten is echter nog veel leuker.
Daarom heb ik Natuurlijk Achterhoek bedacht en opgezet.

Natuurlijk Achterhoek, gemeente Doetinchem

Wat willen we bereiken?

1. Een uniek en onafhankelijk document van de gehele Achterhoek creëren, waarbij we doormiddel van fotografie en content het landschap, de steden, de dorpen, Achterhoekse ondernemers en hun bedrijven vastleggen.

2. De prachtige landschappen en gebieden in de Achterhoek op unieke wijze in beeld brengen en laten zien waarom mensen hier zo graag wonen, werken en recreëren.

Over Jeroen

Landschapsfotograaf Jeroen de Jong is bezig met het maken van Landsschapsfoto's

Ik ben Jeroen de Jong en fotografie is al sinds jaar en dag de rode draad in mijn leven. Met name landschapsfotografie heeft mij altijd enorm geïnteresseerd, echter is dit tot 2016 vooral hobbymatig geweest.

In mijn zakelijke carrière werd ik op mijn 31ste, in 2005, ondernemer en heb ik zeer succesvolle bedrijven opgebouwd op het gebied van online marketing en e-commerce. Inmiddels heb ik geen belangen meer in deze organisaties en ben ik weer in de Achterhoek aan het ondernemen.

Het project Natuurlijk Achterhoek zit al sinds 2012 in mijn hoofd. De aanleiding is enerzijds de verdieping in landschapsfotografie en anderzijds het feit dat ik geen geboren Achterhoeker ben. Toch voel ik me hier helemaal thuis en daarom vind ik het leuk en belangrijk om nog veel te leren en te ontdekken over de Achterhoek. Met Natuurlijk Achterhoek kan ik een goede invulling geven aan zowel mijn grote passie “landschapsfotografie” als aan mijn “ontdekkingstocht” door deze mooie streek. Graag wil ik dit met iedereen delen.

Natuurlijk Achterhoek

Waarom?

Wat mij enorm drijft om Natuurlijk Achterhoek op te zetten is om te laten zien hoe mooi de Achterhoek is en hoeveel het te bieden heeft. Voordat ik in 2001 in de Achterhoek kwam wonen heb ik op diverse andere plekken in Nederland gewoond. Hier in de Achterhoek vind ik de balans tussen wonen, werken en recreëren het allerbest. Nergens zijn de mensen zo oprecht, behulpzaam en authentiek. Jarenlange tradities liggen hier aan ten grondslag en dat geeft de regio een uniek karakter.

Dat karakter vind je ook terug in de prachtige coulissen-landschappen die worden afgewisseld met bossen, rivieren en beekjes. Bij landschapsfotografie denk je misschien al snel aan hoge en ruige gebergten, exotische stranden en andere hoogstandjes van de natuur. Met Natuurlijk Achterhoek wil ik iedereen laten zien dat we ook om de hoek kunnen genieten van onze eigen prachtige regio.

Goed gaon!
Jeroen de Jong

Over Anneke

Portretfoto van Anneke Lukkezen - Content Writer bij Natuurlijk Achterhoek

Anneke Lukkezen (copywriter/content marketeer) schreef over het landschap en de cultuur van de Achterhoek in de periode februari 2017 tot en met februari 2021. Inmiddels werkt Anneke niet meer bij Natuurlijk Achterhoek. Indertijd schreef ze over zichzelf:

,,Sinds februari 2017 ben ik in dienst bij Natuurlijk Achterhoek. Ik ben geboren en getogen in Zeddam en ben tekstschrijver van beroep. Jarenlang werkte ik bij Misset Horeca, het vakblad voor de horecabranche. Schrijven is mijn passie. Maar ik heb er meer: de Achterhoek en fotografie. Bij Natuurlijk Achterhoek komt alles samen. Hoe mooi is dat?

Al van jongs af aan houd ik me bezig met het dialect en de cultuur van de Achterhoek. Ruim 25 jaar werkte ik mee aan het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten, het WALD. Ik heb ’t Geiselgat uitgegeven, een boekje met dialectverhalen en -gedichten van mijn vader Bertus. Verder was ik vijf jaar gids op Huis Bergh en zes jaar bestuurslid van oudheidkundige vereniging De Graafschap. Tegenwoordig verzorg ik de eindredactie van Old Ni-js, het lijfblad van de Heemkundekring Bergh.

Fotografie is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Zelf leg ik ons bestaan in foto’s vast. Mijn man Ton van Vliet geeft fotocursussen en is professioneel fotograaf, evenals onze zoon Loek.

Nu vorm ik een team met Jeroen de Jong, die prachtige landschapsfoto’s van de Achterhoek maakt. Mijn taak is te schrijven over het landschap en de cultuur van deze streek. Daarnaast zal ik de foto’s op de site van Natuurlijk Achterhoek van de juiste informatie voorzien.

Als ik in het westen van het land ben geweest, ben ik altijd blij dat ik weer terug ben in de Achterhoek. Rust en ruimte om me heen, en alles is mooi groen. De mensen zijn hier heerlijk nuchter en zeggen elkaar nog gedag! Mo’jn en ajuus.’’

De opnames voor Expeditie Achterhoek zijn gemaakt bij de Oude IJssel in Laag-Keppel. De uitzending was op 9 december 2017 en het filmpje duurt 2,5 minuut.